Arnbak Banjos

Handbuild banjos

Velkommen til ARNBAK BANJOS

kontakt mail: oarnbak@fiddle.dk

"HANDMADE BANJOS FOR HANDMADE MUSIC"

Det er min hobby at bygge banjoer. Banjoerne bygges efter de gamle traditionelle metoder. Jeg benytter primært tørt og lagret genbrugstræ. Især har dansk egetræ vist sig at have overraskende fine egenskaber som tonewood. Jeg benytter også bøgetræ,asketræ, paulownia wood, mahogni og andre træsorter. Til fretboard bruges ibenholt,ask,mahogni og rosentræ. Halsen på banjoerne er lamineret med to til tre lag solid wood. Halsene på mine banjoer kan derfor forekomme at være bygget lidt mere kraftigt end på morderne maskinfabrikere banjoer. På moderne banjoer ligger der nemlig en metal-rod inde i halsen. På mine banjoer er det træets naturlige styrke alene der gør halsen stabil. Det er det samme man ser på vintage banjoer fra bl.a. Vega. De holder jo stadig fint ligesom gode gamle træskibe. Jeg bygger også mine halse med lidt mere bredde ved nut (eks:3,6-3,9cm.) det giver lidt større afstand imellem strengene og øger pladsen til fingrene. Det er der ang. flere professionelle banjospillere der sætter pris på. Afstanden fra strengene til selve gribebrættet må ikke være for stor. Denne vil dog altid kunne justeres via de 2 koordinator rods. Jeg kan selv bedst lide at strengene ligger tæt på gribebrættet.

På custromline/primiumline banjoerne er potten lavet som blockrim. Disse potter tager lidt længere til at lave, men har efter min mening særlige fordele. Træets lydegenskaber fremhæves, blockrims er stabile og stærke. Lyden bedres som træet sætter sig.

Mit primære byggefokus er helst traditionelle openback banjoer. Enten G-scale eller A-scale banjoer til clawhammer. Til tider kan der dog komme en longneck banjo op på høvlebænken og sjældent en tenorbanjo.

Mine billigste banjoer med præfabrikerede plywood rims er derimod med metal tonering.

Om en banjo skal have metal tonering eller ej er en lydmæssig smagssag. Det ene er derfor ikke mere rigtigt end det andet. Personligt har jeg en forkærlighed for integrerede toneringe af træ. Det er f.eks. her egetræets personlige tonekvalitet og lyd overrasker positivt.

Jeg har igennem næsten fyrre år været amatør spillemand. For ca 12 år siden via min deltagelse i Folkskovlund fik jeg for alvor øje på clawhammer oldtime spillestillen. Siden har jeg på hobbyplan arbejdet på at lære at spille clawhammer og på et tidspunkt begyndte jeg at bygge banjoer til clawhammer. Da jeg selv spiller er jeg også kritisk overfor hvordan instrumentet netop er at spille på. Derfor vil mine banjoer aldrig være helt nye og ganske uberørte. Jeg har spillet dem til, hvilket er en fordel fordi småfejl rettes og træet sætter sig.

Nogle af de banjoer jeg bygger og fortsat arbejder på at forbedre, er til salg hvilket fremgår af denne hjemmeside. Priserne ligger i første omgang i det velkendte banjo prisleje pænt i "midten" hvilket er billigt for en håndbygget banjo. Ideen er at man kan få en handcrafted banjo til samme pris som en god mellemklasse fabriksbanjo.

Hvad får du hvis du køber en af mine banjoer?

  • En unik vestjysk håndbygget banjo.
  • En banjo der er sat op og som jeg har spillet til.
  • En banjo der via træet har sin helt egen identitet.
  • En nummereret banjo der er sin egen og ikke er fabriksfremstillet.

Mine banjoer vil altid og af gode grunde være unikke. Min årsproduktion er nemlig kun på 2-4 banjoer! Jeg bygger af lyst.

Arnbak Banjos er en lille "Hobbyvirksomhed"

Jeg sender ikke banjoer med posten. Det er vigtigt at du selv kommer og prøver de forskellige modeller. Lidt ligesom Vestjysk whisky smagning. Du skal selv vælge og godkende din banjo. Du kan også få en banjo på prøve så du har tid til at vurdere instrumentet. No bad feelings hvis du ikke vælger at købe den.

Udover håndbyggede banjoer arbejdes der også lidt med at bygge nygleharper. Primært med inspiration fra den gamle Moraharpe. Den originale Mora harpe kan iøvrigt ses på museum: Zorn i Mora.

Gode spillemandsvioliner, violinbuer og mandoliner kan forekomme blandt produkterne. Lige nu har jeg også et par banjoer på udsalg.

Jeg tilbyder desværre ikke generelle reperationer af andre musikinstrumenter end den gratis service jeg yder på de banjoer jeg har bygget.

Jeg er jo ikke uddannet instrumentmager, hvorfor jeg af gode grunde kun kender mine egne byggede banjoer ud og ind.

Aktuelt er der optaget en film om byggeprocessen. Forventes færdig lidt nærmere jul.

Jeg tilbyder også at komme ud og spille og fortælle om Arnbak Banjos. "Hvordan bygger man en openback banjo?"

Kontakt mig via mail: oarnbak@fiddle.dk

Jeg er altid klar til en uforpligtigende banjo snak.